Sist oppdatert: 06.01.2025
    Akkreditert: ISO 15189, Test 103
    Utgiver:
    Versjon: 0.5
    Forfatter: Erik Koldberg Amundsen
    Kopier lenke til dette emnet
    Foreslå endringer/gi kommentarer

    Indikasjon 

    Kontroll av antikoagulasjonsbehandling med vitamin K-antagonister (warfarin). Diagnostikk og monitorering av nedsatt leverfunksjon (syntesesvikt), ved spørsmål om forbrukskoagulopati (disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC)) og ved utredning av blødningstilstander. Ved utredning av blødningstilstander vil bruk av PT-INR (med Owrens reagens som brukes i Skandinavia) kun være følsom for mangel på faktor II (trombin), VII og X, mens bruk av protrombintid (Quick) i tillegg vil være følsom for faktor V og I (fibrinogen).

    Rekvirering 

    Bestilles fortrinnsvis elektronisk.

    Ved behov for papirrekvisisjon, se Bestilling av analyser og rekvisisjoner, Medisinsk biokjemi

    Prøvemateriale 

    Citratplasma

    Prøvetaking og prøvebehandling 

    Pasientforberedelse

    Ingen

     

    Prøvetaking

    Citratplasma eller citratblod, fyll Citrat-rør til angitt volum. For lite eller for mye fylning gjør at det blir feil konsentrasjon av citrat i prøven, dette påvirker analyseresultatet.

    Tilsendte prøver bør sentrifugeres ved romtemperatur ved 2000-2500 g i 15 minutter.

    Oppbevaring og forsendelse 

    Holdbarhet i romtemperatur: 54 t i plasma og 72 t i fullblod (1,2).

    Avpippetert plasma kan fryses innen 2 timer og lagres ved - 20 grader i inntil 4 døgn (4).

    Ved kapillær prøvetaking er holdbarhet 4 timer.

    Utførende laboratorium 

    Avdeling for medisinsk biokjemi, Aker, Radiumhospitalet, Rikshospitalet, Ullevål

    Forventet svartid 

    Ø-hjelpsanalyse. Forventet svartid innen 2 timer.

    Undersøkelsesprinsipp 

    Protrombintid-INR (PT-INR) er en klotting analyse basert på analysen protrombintid. Protrombintid er en analyse der vevstromboplastin (fosfolipid og vevsfaktor) og kalsium tilsettes pasientplasma for trombingenerering, og man måler tiden til dannelse av fibrinkoagel. Utføres på Sysmex CS5100 instrumenter med reagenset Owrens PT fra Medirox.

    Bakgrunn 

    For å bedre kunne sammenligne verdier fra ulike protrombintid-analyser hos pasienter som behandles med vitamin K antagonister (f.eks warfarin), ble enheten PT-INR (Protrombintid-Internasjonal Normalisert Ratio) innført. PT-INR = (pasientens protrombintid (sek) / protrombintid (sek) i normalplasma)^ISI. ISI-verdien (Internasjonal sensitivitets indeks) uttrykker tromboplastinreagensets følsomhet. PT-INR kan tolkes som det forholdet mellom pasientens protrombintid og protrombintid i normalplasma vi ville ha fått hvis vi benyttet et reagens med ISI=1. Verdens Helseorganisasjon har et reagens der ISI er definert lik 1, og produsentene må kalibrere sine reagenser i forhold til dette. PT-INR analysen som benyttes i Skandinavia (Owren metode) er følsom for de vitamin K-avhengige koagulasjonsfaktorene II, VII og X, mens PT-INR analysen som benyttes i de fleste andre land i verden (Quick metode) i tillegg er følsom for faktor V og faktor I (fibrinogen). Ved behov for omregning av INR til PT i sekunder se referanseområdedokumentet for INR. Resultatene vil ikke være direkte sammenlignbare med resultater fra laboratorier som bruker Quick metode.

     

    Warfarin hemmer de vitamin K-avhengige koagulasjonsfaktorene II, VII, IX og X, i tillegg til koagulasjonsinhibitorene protein C og protein S. Alle disse proteinene syntetiseres i levercellene og inneholder gammakarboksyglutaminsyre. For at koagulasjonsfaktorene/inhibitorene skal kunne være funksjonelt aktive, må de være bundet til fosfolipidoverflater. Gammakarboksyglutaminsyre i koagulasjonsfaktorene/inhibitorene kan ved hjelp av kalsiumioner binde til fosfolipidoverflater. I mangel av vitamin K blir ikke glutaminsyre omdannnet til gammakarboksyglutaminsyre, og uten mulighet for å binde kalsiumioner blir ikke proteinene funksjonelt aktive fordi de da ikke kan binde inn til fosfolipid-inneholdende cellemembraner. Dette fører til at hemming av blodets koagulerende evne og warfarin benyttes derfor til å hindre koagulering hos pasienter med økt risiko for dette (f.eks. mekanisk hjerteklaff, tidligere venøse tromboembolier, atrieflimmer). Fordi warfarin har et smalt terapeutisk område og fordi effekten av warfarin er ulik mellom personer og innen samme person over tid, må warfarinbehandling monitoreres med PT-INR.

     

    Ved monitorering av warfarinbehandling har det i de fleste tilfeller liten betydning om pasienten monitoreres med Quick eller Owren PT-INR. Ved spørsmål om mangel på koagulasjonsfaktor I og V har det imidlertid betydning hvilket type reagens man bruker. Ved utredning av blødningstilstander bør derfor protrombintid (Quick), og ikke PT-INR (Owren) benyttes. PT Quick gjøres som en del av blødningsutredning ved seksjon for hemostase og trombose på Rikshospitalet.

    Tolkning 

    Høye verdier sees ved behandling med vitamin K antagonister (warfarin), nedsatt leverfunksjon, vitamin K-mangel (malabsorbsjon, parenteral ernæring, langvarig antibiotikabehandling), forbrukskoagulopati (DIC), inntak av stoffer med vitamin K-antagonisteffekt (f.eks rottegift) og ved mangel på koagulasjonsfaktor II, VII eller X (arvelig eller ervervet). PT-INR metodene som benyttes i norske laboratorier (Owren metoder) ser ut til å være lite følsomme for å fange opp behandling med direkte perorale antikoagulasjonsmidler (dabigatran, rivaroxaban og apixaban), men ved verdier > 1.5 rett før ny tablett (trough-verdi) og samtidig høy APTT bør overdosering/akkumulering mistenkes. Det er mulig å bestille måling av apixaban og rivaroksaban.

    PT-INR (Owren metode) er ikke følsom for mangel på faktor I (fibrinogen) og faktor V. Dette må man være oppmerksom på ved utredning av blødningstilstander der algoritmer som inkluderer protrombintid (PT) med Quick metode (følsom for mangel på faktor I og V) blir brukt.

     

    Feilkilder

    Pasienter som har antifosfoslipid syndrom (APS) kan få falskt forhøyet INR ved måling på pasientnære instrumenter (f. eks. CoaguCheck, iLine microINR, Xprecia Stride, ProTime InRythm). Hvis slike instrumenter skal brukes til monitorering av warfarin behandling hos pasienter med APS bør det kontrolleres for hver enkelt pasient om det pasientnære instrumentet gir tilsvarene resultat som metoden på laboratoriet. Kontakt eventuelt avdeling for medisinsk biokjemi for mer informasjon.

    Referanseområde 

    Kvinner og menn: 0,9-1,2 (3).

    Måleusikkerhet 

    Referanser 

    1. Heidi Eilsertsen, Anita T Dagre, Kair Ulvestad, Tidskrift Nor Legeforening 2000; 120:618
    2. Adcock Funk, D. M., et al. (2012). "Quality standards for sample processing, transportation, and storage in hemostasis testing." Semin Thromb Hemost 38(6): 576-585.
    3. OUS ehåndbok. Referanseområde INR, MBK
    4. Eget holdbarhetsforsøk, se ehåndboken dok id. 143566.